- Maria Beier Bergholtz
- Denne artikel er opdateret 31. maj 2023
Bekæmpelse af graffiti
Lige mellem Vor Frelsers kirke og fristaden Christiania ligger andelsboligforeningen A/B Den Gule Enke, som vi har administreret i mere end 20 år.
Ejendommen er opført i 1863 og den snart 160 år gamle ejendom huser 31 boliger midt i det pulserende byliv på Christianshavn.
A/B Den Gule Enke er en veldrevet og god andelsboligforening, men særligt de seneste år har ejendommen lidt under graffiti tagging til gene for både ejendommens beboere, udtryk og økonomi.
Derfor har foreningen nu fundet en alternativ løsning, der (forhåbentlig) skal sikre ejendommen mod fremtidig graffiti. Læs med og bliv inspireret af deres løsning.
Har I idéer til kampen mod graffiti, så tøv ikke med at kontakte os for råd og vejledning om et kommende projekt.
Ny graffiti hver weekend
”Vi oplevede, at der blev lavet ny graffiti næsten hver weekend” lyder det indledningsvist fra Anna Østerby, der er formand for A/B Den Gule Enke.
Andelsboligforeningens ejendom har lidt under, hvad der nærmest kan kendetegnes som vedvarende graffiti-angreb, og det har været til stor gene for både ejendommens beboere, dens æstetiske udtryk og dens økonomi.
Graffiti er ulovligt, når det sker på andres ejendom uden tilladelse. Den karakteriseres som hærværk, og mange ejendomme bruger løbende udgifter og kræfter på at bekæmpe den.
Det var netop af hensyn til ejendommens beboere, dens udtryk og økonomi, at A/B Den Gule Enke ønskede at komme graffitien til livs, og bestyrelsen besluttede sig derfor for at afprøve et nyt våben i kampen for bekæmpelse af den uønskede graffiti.
Inspiration fra lokalområdet
”Der er flere permanente værker, der står uberørte, og som pynter så fint i vores lokalområde. Her er blandt andet portrætter af store personligheder som Kim Larsen og Master Fatman, som begge har haft stor betydning for miljøet” fortæller Anna Østerby og fortsætter:
”Disse værker var vores primære inspirationskilde, da vi skulle finde en løsning på vores graffiti-problem. Med inspiration i den lokale kunst, ønskede vi nemlig at tilføje et værk, der talte til miljøet, og som kunne være med til at forhindre autonomiske graffiti-værker på vores ejendom.”
Bemyndigelse på generalforsamlingen
Med inspiration fra lokalområdet fremsatte A/B Den Gule Enkes bestyrelse et forslag på seneste generalforsamling, hvor den fik tildelt en økonomisk ramme til at udsmykke dele af ejendommen.
Håbet var at lade kunstværket blive en del af lokalmiljøet, så forbipasserende graffiti-malere ikke ønskede at tilføje ejendommen yderligere.
”Vores forslag modtog stor opbakning fra foreningens medlemmer, og bestyrelsen fik en bemyndigelse på kr. 15.000 i budgettet, som vi kunne bruge til at udsmykke vores fælles port” fortæller Anna Østerby.
Særligt ejendommens port havde graffiti-malere nemlig tidligere oplevet som et indbydende lærred til hærværk.
Kunstnere med lokale relationer
Foreningens bestyrelse blev primus motor på projektet, og den gik straks i gang med at undersøge udbuddet af kunstnere med lokale relationer.
”Det var vigtigt for os, at vi valgte kunstnere, der havde lokale relationer, så værket ville få betydning for vores lokalmiljø” forklarede Anna Østerby, der også håbede på, at hvis værket favnede og tappede ind i miljøet, ville der være mindre risiko for kommende graffiti-angreb.
Valget faldt på to kvindelige kunstnere, der afsatte en hel lørdag til at forherlige plankeværksporten ind mod ejendommens fælles gård.
”De to kunstnere arbejdede en hel lørdag, og de fik mange positive kommentarer fra både beboere og forbipasserende, som var stærkt begejstret for deres værk” tilføjer formanden for A/B Den Gule Enke
Foreløbig succes efter 1 måned
Efter det smukke værk havde eksisteret i blot 1 måned, kunne foreningen allerede mærke store effekter:
”Vi har været vant til, at der blev lavet ny graffiti næsten hver weekend, men der er endnu ingen, der har nænnet at ødelægge det nye værk” fortæller Anna Østerby begejstret og tilføjer:
”Vi har også tidligere oplevet, at hoveddørene blev tagget, men det er som om, at værket har haft en positiv afledt effekt på øvrige dele af ejendommen. Det er enormt positivt”.
6 måneder senere
I stedet for at bekæmpe graffitien besluttede foreningen sig altså for at omfavne det – eller i hvert fald det kreative potentiale, den kunne have.
Det viste sig at være en afgørende beslutning. Seks måneder efter den farverige transformation melder bestyrelsen nemlig om en bemærkelsesværdige forvandling: Graffitien er blevet erstattet af smukke og betydningsfulde kunstværker, der ikke blot pynter, men også fortæller historier om lokalsamfundet. Og vigtigst af alt: Der har ikke været en eneste angreb af graffiti siden.
Det, der engang var en kilde til frustration og ærgrelse, er nu blevet en kilde til stolthed og beundring. Ved at invitere lokal- og graffitimiljøet indenfor har A/B Den Gule Enke fundet den løsning, der skulle vise sig at virke:
”Det er over al forventning, at det er holdt så længe og det fortæller noget om, at den bedste tilgang til at holde fladerne pæne er ved at invitere graffitimiljøet indenfor. Samtidig har det den effekt, at utroligt mange stopper op og tager selfies foran porten. Så der er på mange måder blevet et positivt bidrag til bybilledet.” fortæller Anna Østerby til os i maj 2023.
Denne historie vidner om vigtigheden af at tænke uden for de traditionelle rammer. Nogle gange er den bedste løsning ikke at bekæmpe, men at omfavne og kanalisere kreativitet. Ved at samarbejde med lokale kunstnere lykkedes det andelsboligforeningen at transformere deres ejendom og skabe et miljø, der nu er værdsat af både beboere og lokalsamfundet.
Graffiti-bekæmpelse behøver ikke altid at være en kamp, der føles uovervindelig. Nogle gange kan den rette løsning findes ved at se mulighederne i stedet for begrænsningerne og ved at invitere nye perspektiver ind i billedet. Andelsboligforeningen beviste, at ved at tænke anderledes kan man opnå en forvandling, der overstiger alle forventninger og skaber et fællesskab, der er forbundet med både kunst og lokalsamfund.
Mange ejendomme kæmper mod graffiti
Som ejendomsadministrator oplever vi, at mange ejendomme kæmper mod graffiti. Vi mener, at det er superærgerligt, at de løbende skal allokere økonomiske midler i denne kamp – i særdeleshed i den nuværende økonomiske virkelighed, hvor der er rigeligt andet at bruge penge på.
Derudover er hærværk én af de ting, der skaber størst utryghed i de ejendomme, vi administrerer. Da én af Qvortrups kerneopgaver netop er at skabe trygge hjem hos vores kunder, synes vi, at det er fantastisk, når en ejendom finder på en kreativ og alternativ løsning, der kan være med til at skabe dette.
Kan et kunstværk hjælpe jer?
Tror I, at et kunstværk kan hjælpe jeres ejendom med at bekæmpe graffiti, så tøv ikke med at kontakte os for råd og vejledning om et kommende projekt.
Hvis jeres ejendom taget andre effektive midler i brug i kampen mod graffiti, så skriv til os på qa@qvortrup-adm.dk, så vi kan dele jeres gode råd og tiltag med øvrige ejendomme.
Seneste nyheder
Den frivillige bestyrelse i andelsforeninger og ejerforeninger
Den frivillige bestyrelse i andelsboligforeninger og ejerforeninger styrer fællesskabets rytme, og den er hjertet i enhver boligforening. Ovenstående lyder som smuk poesi, men det er
Bestyrelsesgodtgørelse 2024
Nyt kalenderår – nye satser for bestyrelsesgodtgørelsen Vi er allerede godt inde i 2024, og traditionen tro betyder et nyt kalenderår også nye takster for
Højesteretsdom 2023: Skadehæftelse ved renovering
I 2023 faldt der afgørelse i en sag, der har rystet vores branche. Dommen vedrører et spørgsmål om skadeshæftelse i en sag om en andelshaver, der havde