Sommeren er på vej ind over os, og med sommerens varme følger mere gunstige forhold for Legionella-bakterien. Det er ikke alle, der kender til bakterien, og derfor zoomer vi i denne artikel helt tæt på den og giver dig 3 konkrete råd til, hvordan du undgår bakterien i din ejendom.
Hvad er Legionella?
Legionella er en bakterie, der findes i jorden, men som trives og kan formere sig i varm vand på mellem 20-25 grader i eksempelvis vandtanke, vandvarmere, klimaanlæg og brusehoveder. Bakterierne kan medføre infektioner, der sædvanligvis overføres ved indånding af små vanddråber, som indeholder bakterierne, eksempelvis fra brusebad eller airconditionanlæg.
Er infektion med Legionella farligt?
Legionella kan medføre en alvorlig infektion af lungerne, som kaldes for Legionellose, og som er en slags lungebetændelse.
Legionellose kan være livstruende, især for personer med nedsat immunforsvar, ældre og rygere. Symptomerne på infektionen omfatter feber, hoste, brystsmerter, åndenød og muskelsmerter. Legionella-infektioner kan behandles med antibiotika, men forebyggelse og kontrol af vandkilder, hvor bakterierne kan formere sig, er vigtig for at undgå spredning af infektionen.
Er Legionella udbredt i Danmark?
Der er tilfælde af Legionella-infektioner i Danmark hvert år, men forekomsten er generelt ikke særlig høj.
Selvom der har været et stigende antal med smittede med legionærsyge kan vi i Danmark som udgangspunkt benytte vores vandhaner og brusere uden bekymring.
Tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der i gennemsnit er omkring 100-150 tilfælde af Legionellose i Danmark hvert år, og selvom dette er positive tal, bør du alligevel være opmærksom på de forholdsregler, du kan tage for at undgå bakterien i din ejendom.
Kan man se Legionella bakterien?
Bakterierne kan ikke ses med det blotte øje, da de er mikroskopiske i størrelse. De er typisk omkring 0,3 til 0,9 mikrometer brede og 2 til 20 mikrometer lange. Legionella-bakterier kan kun observeres under et mikroskop, og deres tilstedeværelse kan kun påvises ved hjælp af laboratorietests.
Kan man smage Legionella bakterien?
Det er heller ikke muligt at smage Legionella-bakterier, da de ikke har nogen smag eller lugt. Legionella-bakterierne er nærmest usynlige og smagsløse, og det er derfor ikke muligt at identificere dem gennem smagssansen.
Hvordan opdager man Legionella?
Det er normalt ikke muligt at opdage bakterien uden en laboratorietest, da de ikke har nogen synlige tegn eller symptomer, og fordi de er mikroskopiske i størrelse.
Typisk vil man undersøge vandprøver fra de steder, hvor man har mistanke om tilstedeværelsen af Legionella-bakterier, og disse bliver herefter analyseret ved hjælp af metoder som dyrkning på agarplader eller DNA-baserede teknikker som PCR (polymerasekædereaktion).
Hvis der er personer i ejendommen, der er blevet syge med de symptomer, der er kendetegnet for Legionellose, er det vigtigt at undersøge, om det skyldes Legionella. Skyldes sygdommen denne bakterie, er det særlig vigtigt at kigge på ejendommens installationer, så bakterien ikke spreder sig og gør andre beboere syge.
Hvordan udgår man Legionella i ejendommen?
Vi har herunder samlet 3 konkrete råd, der kan være med til at forhindre en Legionella-infektion i ejendommen:
- Varmtvandsanlæg skal vedligeholdes regelmæssigt: Varmtvandsanlæg i en etageejendom skal rengøres og vedligeholdes regelmæssigt for at minimere risikoen for Legionella-vækst.
- Opvarmning og opbevaring af vand: Temperaturen på det varme vand i et varmtvandsanlæg bør være mindst 60 grader Celsius i hele systemet for at dræbe bakteriene. Samtidig bør det kolde vand opbevares og distribueres ved en temperatur under 20 grader Celsius for at undgå risikoen for bakterievækst.
- Regelmæssig inspektion: Det er vigtigt at gennemføre regelmæssige inspektioner af etageejendommens vandinstallationer for at finde og rette eventuelle problemer, der kan øge risikoen for Legionella-vækst. Her kan en autoriseret VVS-installatør eller en konsulent med ekspertise i Legionellaproblematikker være behjælpelig.
Ejendomme med varmtvandsanlæg og vandinstallationer bør altså gennemgås regelmæssigt for at sikre, at der ikke opstår problemer med Legionella-bakterier. Konkret anbefales det at foretage en risikovurdering mindst én gang om året og at tage prøver af vandet mindst én gang om året eller efter behov.
Det præcise interval afhænger dog af flere faktorer, herunder størrelsen af anlægget, typen af anlægget, og hvor ofte der foretages vedligeholdelse. Det er derfor vigtigt at konsultere en ekspert eller de relevante retningslinjer for at fastlægge den optimale hyppighed for gennemgang og prøvetagning af det specifikke anlæg.
Mistænker du en infektion i ejendommen?
Hvis du mistænker, at der er et angreb af Legionella-infektion i jeres ejendom, bør du kontakte bestyrelsen – alternativt administrator, så du sikrer, at der handles hurtigt og korrekt. På den måde kan du være med til at undgå, at der udvikler sig alvorlige sygdomme og gener hos dig og dine naboer.